Skip to main content

Sales coach, sales trainer, is dat niet hetzelfde? Laat ik beginnen met het stellen dat er ook overeenkomsten zijn. Zo zetten de sales coach en de sales trainer in op het behalen van doelen en persoonlijke ontwikkeling. Het verschil tussen een sales coach en een sales trainer is de kijk op de cliënt, op jou: de trainer leert je kennis en zal je één of meer vaardigheden willen bijleren. De sales coach die werkt voor jou, want jij bepaalt namelijk de agenda. 

Jij bepaalt jouw doelen, jouw ontwikkeling en jij staat aan het roer

De relatie met jouw sales coach

Een goede sales coach weet een persoonlijke relatie met jou op te bouwen, zodat jij ook echt alles op tafel kan leggen. Het gaat om vertrouwen, om een intense 1-op-1 relatie. Doordat jij de doelen bepaalt zal de coach jouw ondersteunen in het krijgen van inzichten. Inzichten die jou in laten zien waarop jij nog verder kan ontwikkelen en hoe jij succesvol kan veranderen in sales. Ben dan ook zorgvuldig met de keuze van je sales coach, want het zal niet altijd comfortabel zijn. 

Sales coaching: een intensief traject

Een sales trainer zal jou, in vaak in één dag, zoveel mogelijk kennis proberen over te brengen. En dan houdt het op. Soms volgt er nog een vervolgtraining, maar vaak is dat niet het geval. Wat is die impact voor jou? Jij loopt na die training helemaal vol energie de deur uit, past het een dag of 5 toe en daarna zwakt het weer af. Waarom? Omdat jij het niet echt wil, het niet vanuit jezelf komt. Zonde van jouw tijd en investering. 

groei begint waar comfort stopt

Het verschil tussen een coach en een trainer zit dus in het gegeven dat sales coaching is gericht op resultaat op de lange termijn en gaat dus veel verder dan alleen het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Waar de trainer jou een doel oplegt, ben jij degene die de sales coach voor jou gaat laten werken. En niet voor één keer, maar voor een lange, intensieve periode, waarin je kort (vaak maximaal 1 uur per keer) contact hebt. Even sparren of een objectieve blik van jouw sales coach vragen kan voor dat moment al genoeg zijn. Jouw sales coach zal je ook gericht vragen stellen en jou confronteren met je eigen gedrag en woorden. Juist op die manier komt het vanuit jezelf en wordt jouw resultaat beïnvloedt door jouw intrinsieke motivatie. Op die manier ga jij doen wat je moet doen om jouw doelen te overtreffen.

Leave a Reply

Kom maar op!
1
Hallo 👋 Wil jij ook ongekend hard groeien?! Stuur een bericht voor meer informatie.