Skip to main content

Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet. En met ‘doet’ bedoel ik wat je laat zien en hoe jij dat zegt, jouw non-verbale communicatie. Wil jij echt het verschil maken in sales? Ben je bewust van wat je laat zien in sales in plaats van wat je laat horen. Ben een vakman vol non-verbale communicatie


Non-verbale communicatie in sales gaat over lichaamstaal (houding, uitdrukkingen op je gezicht, gebaren) en intonatie (volume, snelheid, toonhoogte). Van al onze communicatie gaat 90% non-verbaal (onderzoek van o.a. de Iraanse professor Mehrabian en verschillende universiteiten) op een non-verbale manier en is het dus van onschatbare waarde in jouw communicatie naar een (toekomstige) klant.


Jouw woorden kunnen nog zo mooi klinken,

zonder de juiste lichaamstaal en intonatie is het geen fuck waard

Ben een vakman vol non-verbale communicatie


De juiste non-verbale signalen vergroten sympathie


In een sales gesprek ben jij bezig met het centraal stellen van de ander door vragen te stellen, te luisteren en ook te spiegelen. Omdat jij en ik nou eenmaal liever kopen van iemand die op ons lijkt (die vinden we nou eenmaal sneller aardiger dan iemand die niet zo op ons lijkt), is juist non-verbale communicatie van belang. Als jij weinig gebaren maakt, ga ik ook niet hard zwaaien met mijn armen. Zit jij met je handen over elkaar op tafel, dan doe ik dat ook. Praat jij hard en snel, 1 keer raden hoe ik dan antwoord geef op jou. Om ‘rapport’ op te bouwen is het dus van belang dat jij je matched met degene met wie je praat. Let wel op dat je niet overdreven duidelijk als een spiegelbeeld gaat optreden.

De juiste non-verbale signalen geven kracht


Op het moment dat jij iemand wil overtuigen van jouw product of dienst, dan doe jij er goed aan om dit kracht bij te zetten door net iets harder te praten, krachtige handgebaren te maken en een overtuigend gezicht ‘op te zetten’. Wil jij van jouw aanbieding iets exclusief maken, verlaag dan gedurende je aanbod jouw stemvolume (ga bijna fluisteren). Wat denk jij dat beter over komt: een open houding met de borst vooruit en je armen langs je lichaam of met je armen over elkaar? En dan zeggen dat jij echt een toegankelijk en sociaal persoon bent die voor zijn klanten klaar staat. Yeah right.

Wat jij niet zegt blijft het beste plakken


Het klinkt raar: wat jij niet zegt blijft het beste plakken. Toch? Met het inzetten van beweging, gebaren, intonatie, gebaren, volume etc. zorg jij voor stickyness van jouw woorden. Non-verbale communicatie is dé manier om echt te overtuigen en te bouwen aan een relatie. Dit geldt ook voor jouw klant: wat hij niet zegt, zegt alles. Zorg dat jij een vakman bent vol non-verbale communicatie en de beste in ‘horen’ wat de ander niet zegt.

Wat jouw klant niet zegt, zegt alles


Zonder non-verbale communicatie is sales een stuk lastiger. En nu jij dit weet, wat ga jij nou doen? Blijf jij je verschuilen achter je DM berichten op social media of ga jij voice memo’s inspreken? Blijf jij hopen op conversie voor een call-to-action knop op je website of pak jij de telefoon en bel je die toekomstige klant?


Jij ziet het niet, maar ik sta al te springen om mijn volgende toekomstige klant te bellen. Want met alleen woorden ga ik er niet komen. Sterker nog, het gaat er juist om wat mijn klant niet zegt. Dat zegt alles!

Leave a Reply

Kom maar op!
1
Hallo 👋 Wil jij ook ongekend hard groeien?! Stuur een bericht voor meer informatie.