Skip to main content

Scoren in sales, de topverkoper zijn binnen jouw bedrijf, klanten aan je binden en omzetdoelen overtreffen? Dat lukt je niet als je de uitdagingen die het met zich meebrengt niet omarmt. Hoe ga je nou om met uitdagingen in sales (en op andere vlakken, want laten we eerlijk zijn: op veel andere vlakken in jouw bedrijf of in het leven kom je uitdagingen tegen).

sales


Erken dat er uitdagingen zijn

Simpelweg door te erkennen dat er uitdagingen zijn zet je de eerste stap. Net zoals met tegenslagen, die ga je tegenkomen. Hoe ga je daar mee om? Met een ‘ah joh, ik fix dat gewoon’ mentaliteit (die lijkt trouwens op de ‘ik regel dat wel’ mentaliteit) ga je het niet redden. In de 15 jaar dat ik met sales en performance bezig ben heb ik meer dan 10.000 succesvolle deals gesloten en meer dan 20 miljoen aan omzet gegenereerd. En dat is absoluut niet zonder uitdaging of tegenslag gegaan.

Omarm tegenslagen en wees voorbereid op uitdagingen.

Ze zijn er, echt.

Omarm de uitdaging

Nu je de uitdagingen erkent is het goed om de volgende stap te zetten: ze omarmen! Accepteer dat ze onderdeel worden van jouw doel. En dan praat ik niet over doelen die ver in de toekomst liggen. Het is goed om die ook te hebben, maar je weet nog niet wat de uitdagingen zijn die je op je lange pad daar naar toe tegenkomt.

Om sales doelen te behalen en omzetdoelen te overtreffen zal je een ‘nee’ gaan horen. Sterker nog, je gaat héél véél ‘nee’s’ krijgen. En daar kan jij (niet altijd) iets aan doen. Hoe je met een ‘nee’ omgaat wel. Omarm daarom die ‘nee’ en accepteer dat ze komen. Doe je dan niet? Begin dan simpelweg niet aan sales. Niemand scoort 100%.


Accepteer dat je niet 100% kan scoren. Kan je dat niet? Begin er dan gewoon niet aan en bespaar je een hoop frustratie.Doelen stellen staat gelijk aan uitdaging

De beste verkoper in jouw team zijn? Omzetdoelen overtreffen met een energieke salesaanpak? 5 uit 5 sterren recensies krijgen van klanten? Die ene droomklant winnen?

Elk doel dat jij jezelf stelt staat gelijk aan uitdaging. Je bent niet zomaar de beste verkoper in jouw team. Jij overtreft niet jouw omzetdoelen zonder te werken aan jouw eigen energieke salesaanpak. En 5 uit 5 sterren recensies komen ook niet aanwaaien.

Wil jij echt jouw doel bereiken? Zeg dan ‘ik behaal mijn doel’ EN ‘ik accepteer elke uitdaging die op mijn pad komt, hoe groot of klein deze ook is’. En geloof mij, dat gaat vanzelf als jouw doel belangrijk genoeg voor jou is! Visualiseer daarom niet alleen jouw doel, ook de uitdagingen die je onvermijdelijk gaat tegenkomen. Want deze blijven bestaan, ook als je jouw doel hebt bereikt.

Blijft jouw omzet achter op de doelen die je stelt? Ga aan de slag met een nieuwe aanpak, ook al kost dat een maand van je tijd. Doorgaan met wat niet werkt zorgt dat je nooit je omzetdoelen overtreft, laat staan er bij in de buurt komt.

Krijg je uit 100 gesprekken 100 keer een ‘nee’? Het kan de volgende keer wel ‘ja’ zijn. Blijf doorgaan, want (cliché cliché) elke ‘nee’ brengt je dichterbij een ‘ja’. Of pas je salesaanpak aan, wijzig je gespreksstructuur of stel andere vragen.

Scoor je een 3 uit 5 sterren recensie? Mooi! Ga in gesprek en leer wat je voor jouw volgende klant beter kan doen. Toon deze recensie ook en stop hem niet weg. Je bent niet perfect, en dat is niet erg.

Wil jouw droomklant (nog) niet met jou samenwerken? Niets aan de hand, accepteer dat hij of zij er nog niet klaar voor is. Dit betekent dat je nog meer waarde moet gaan bieden, of op zoek moet naar een nieuwe droomklant. Die zijn er echt wel meer!

Als mijn doel belangrijk genoeg is, zijn de uitdagingen en tegenslagen het mij waard

Bram – Sales en Performance coach

Accepteer de uitdagingen

Je gaat dus altijd uitdagingen en tegenslagen tegenkomen in sales. Hoe je ermee om gaat is aan jou. Je hebt namelijk altijd een keuze! Ik geniet van elke uitdaging die op mijn pad komt, want die hoort erbij. Ik weet dat deze nodig zijn om te overwinnen, alleen zo bereik ik mijn doel. En omdat mijn doel voor mij zo belangrijk is, omarm ik met volle energie elke uitdaging die ik tegenkom.

Wat jij?

Heb jij doelen zo groot dat jij elke uitdaging accepteert? Geeft het overwinnen van tegenslagen voldoening en een gevoel van onoverwinnelijkheid? Krijg jij, net als ik, energie van uitdagingen? Elke dag opnieuw ben ik doelbewust bezig met uitdagingen die op mijn pad komen en horen bij de doelen die ik stel. Samen met mijn coaches (ja, ik heb er meerdere) sta ik regelmatig stil bij de uitdagingen die horen bij groei. And I love it!

Wat jij? Hoe ga jij het vanaf vandaag aanpakken om uitdagingen te omarmen? Want als het nu niet lukt en je blijft dat doen wat je doet, dan zal het resultaat van gisteren ook dat van vandaag zijn.

Leave a Reply

Kom maar op!
1
Hallo 👋 Wil jij ook ongekend hard groeien?! Stuur een bericht voor meer informatie.